Загубата на близък или роднина е един от най-тежките моменти в живота ни. В такива трудни моменти, докато се борим с емоциите и скръбта, трябва да се справим и с множеството организационни действия, свързани със смъртта на близък. Ето подробен наръчник с насоки стъпка по стъпка за това какво да правим при починал роднина, от началото на процеса до последните ритуали.

1. При починал родител – установяване на смъртта и издаване на „съобщение за смърт“

Ако смъртта настъпи в домашни условия, незабавно се свържете с медицинска помощ или денонощен дежурен лекар. Ние от „Погребална агенция ООД“ имаме дежурен лекар 24/7 и можете директно да се свържете с нас на денонощен номер: 0700 166 02 / 02 9963056 Мобилен номер: 0877 126665. В зависимост от местните правила и протоколите, може да е необходимо да се изчака присъствието на лекар, който да постанови официалната смърт и да издаде необходимите документи. Ако решите да звъннете на Спешна помощ – 112, това е същата информация, която ще ви предоставят и те.

2. Съобщаване на смъртта

Първата стъпка е да съобщите за смъртта на роднина на семейството, приятели и близки. Важно е това да се направи веднага след като е постановено официално от лекар. Обърнете се към близките хора на починалия и им осигурете подкрепа в този труден момент.

3. Свързване с погребална агенция

В момент на загуба и скръб, свързването с денонощна погребална агенция може да бъде от голяма помощ за семейството на починалия. Препоръчваме ви да се свържете с денонощна погребална агенция с дежурен лекар на място, особено ако смъртта се е случила у дома на починалия или друг дом. Ние от „Погребална агенция ООД“ предоставяме тези услуги и можете директно да се свържете с нас на денонощен номер: 0700 166 02 / 02 9963056 Мобилен номер: 0877 126665.

Погребалните агенции като „Погребална агенция ООД“ предлагат цялостна подкрепа и помощ в организирането на погребалния ритуал или кремация, като се грижат за всички аспекти, свързани с некролог, церемонията и погребението. Те се грижат за прехвърлянето на тялото на починалия, подготовката на ковчега, аранжирането на цветята, уредбата на мястото за погребение или кремация и много други детайли.

Погребалните агенции също така могат да предложат консултации и подкрепа на семейството по време на този труден период, като им помогнат да се справят със загубата и да се ориентират във всички необходими аранжименти. Така свързването с погребална агенция може да облекчи натовареността и стреса от организацията на похоронния ритуал, като семейството може да се фокусира върху процеса на траур и поклонение пред паметта на починалия.

4. Избор на погребение или кремация

Изборът между погребение и кремация е важен етап от организацията на последния прощален акт на починалия роднина. Погребалната агенция е ваш съюзник в този процес, предлагайки консултации и подкрепа, които ви помагат да направите правилния избор.

Разликата между погребението и кремацията е в процеса на обработка на тялото на починалия. При погребението, тялото се погребва цяло в земята или в гроб. При кремацията, тялото се подлага на високи температури и се превръща в пепел и костен меланиц. Погребението често е свързано със заравянето на тялото в земята, докато кремацията предлага възможност за по-разнообразни опции за разпределение на пепелта. Какъвто и да е изборът, важно е да се спазват желанията на починалия и семейството му.

4. Организиране на погребение или молебен

Организацията на погребалната церемония или молебен е важна част от последния прощален акт. В тази част на ритуала близките и приятели могат да изразят своите последни моменти на почит и спомени за починалия. Организирането на церемонията може да бъде възложено на църквата, ако семейството е религиозно, или на фулгазер, ако предпочита по-неформален подход.

Ако се провежда погребение, трябва да се организира превоза на тялото до гроба, както и да се направят всички необходими аранжименти за погребението, включително закупуване на гроб, аранжиране на цветя и организиране на транспорт за гостите. В случай на кремация, трябва да се уреди среща с крематориума и да се решат детайлите около разпределението на пепелта.

При смърт на родител е препоръчтелно да се организира прощаване и подкрепа за близките

 • Прощаването на близките с покойника се случва в дома или в църквата и е важна част от този процес на прощаване и затваряне на грижите.

Подготовка на тялото на починалия

 • Тялото на починалия се умива като символ на очистване, преди да застане пред Божието лице. Тази практика има своите корени в древната християнска традиция и се разбира като подготовка за Възкресението.
 • Тялото на починалия се полага в ковчег с лицето нагоре, със затворени очи и уста, и с ръце, сложени кръстообразно на гърдите, в знак на вярата в разпнатия Христос.
 • Моля, приемете неговите предпочитания за външен вид. Помислете дали е предпочитал да е избръснат или с брада, за жените може да има нужда от грим, ако това е било предпочитания вид от тях.
 • Покойникът се облича в нови дрехи, което е символ на обновление след Възкресението, съобразно писанията.
 • В България някои хора следват различни погребални обичаи, като оставяне на монети и парички в гроба за „Лодкаря“, който ще отведе покойния към задгробния живот.
 • Цветята и венците са обичайна част от погребалния обред. Те се слагат върху или около гроба като израз на почит и спомен за починалия.
 • Понякога семейството и близките могат да поставят в гроба последни подаръци или лични предмети, които са имали специално значение за починалия, като символ на памет и уважение.
 • Над ковчега се поставя бяло платно, символизиращо запазената при кръщение бяла дреха, както и кръст и икона на гърдите на починалия.
 • Ако сте близък и не желаете да участвате в носенето на ковчега, и това би ви разстроило, то ви съветваме да не го правите, а да се обърнете към погребална агенция.

Запалване на свещи и четене на Псалтир

 • Пред опелото, близките често четат псалми, подобно на древната християнска практика на псалмопеене.
 • Запалването на свещи около ковчега, а след това и около гроба, символизира прехода на починалия от мрачната земна сцена към светлината на вечния живот.
 • пелото в Храма
 • В храма, свещеникът извършва опелото, където всички присъстващи държат запалени свещи в памет на починалия.
 • Преди полагането на тялото в гроба, свещеникът излива елея от кандилото в ковчега, който е светил от момента на смъртта до опелото. Също така, традиционно се хвърля пръст върху ковчега в гроба, с изразите „Бог да го прости“.
 • Прощаване и Подкрепа за Близките
 • Прощаването на близките с покойника се случва в дома или в църквата и е важна част от този процес на прощаване и затваряне на грижите.
 • Тези практики и символи имат голямо значение за вярващите, като помагат да се утвърди вярата,

Опелото в Храма

 • В храма, свещеникът извършва опелото, където всички присъстващи държат запалени свещи в памет на починалия.
 • Преди полагането на тялото в гроба, свещеникът излива елея (мирото) от кандилото в ковчега, който е светил от момента на смъртта до опелото. Също така, традиционно се хвърля пръст върху ковчега в гроба, с изразите „Бог да го прости“.

Тези практики и символи имат голямо значение за вярващите, като помагат да се утвърди вярата.

Какво трябва да носите на гроба? Какво да правите по време на погребение?

 • Обикновено се носи черно или тъмно облекло като израз на поклонение и траур. По възможност избягвайте ярки и живи цветове. Избягвайте прекомерно модни елементи или облекла, които могат да бъдат обидни или неподходящи за събитието. Стремете се към консервативен и скромен стил.
 • Покажете уважение към семейството на починалия, като се опитате да не предизвиквате ненужно напрежение или неудобство. Важно е да изразите своята съпричастност и състрадание към семейството на починалия. Сложете се на тяхно място и бъдете там, за да ги подкрепите в този труден момент.
 • Виното може да бъде поднесено като символ на почит и уважение към починалия.
 • Водата може да бъде символ на живот и обновление, като се предлага като израз на надежда за душевен покой на починалия. Тя също може да бъде възприета като символ на почистване и очистване.
 • При избора на цветя за гроб е важно да се внимава и да се изберат подходящи цветя, които отразяват уважение и поклонение към починалия. Вземете цветя – от градината или купете букети от карамфили, лилии, четни на брой.

5. Управление на последващите правни и финансови аспекти

След смъртта на роднина, има множество правни и финансови аспекти, които трябва да бъдат уредени. Това включва уведомяване на социалните служби и административни органи за смъртта, разрешаване на наследствените въпроси, отменяне на абонаменти и финансови ангажименти на починалия, както и други правни и финансови аранжименти.

6. Подкрепа за семейството и близките

В този труден период е важно да се осигури подкрепа за семейството и близките на починалия. Това може да включва организиране на срещи с психолози или консултации със свещеник, както и предоставяне на емоционална подкрепа и помощ при уредбата на погребалните ритуали.

Заключение

Починалите роднини заслужават уважение и последен прощален акт, който да отрази техния живот и принос към обществото. Организирането на похоронния ритуал е важна стъпка в този процес и изисква внимание към детайлите и нуждите на семейството и близките. В този труден период, подкрепата и съпричастността от обществото са от съществено значение за тези, които се борят със загубата.

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/